התקשרו עכשיו:
03-9014903
052-2655848
או צרו איתנו קשר באמצעות הטופס
במפעלים, מחסנים ואזורי פריקה וטעינה של סחורות ניתן למצוא מלגזות חשמליות פועלות לצד מלגזות בעלות מנועי בעירה פנימית. במאמר זה נעמוד על היתרונות והחסרונות של שני הסוגים ונדגיש מתי יש להעדיף אחד על פני משנהו. בעלי רשיון נהיגה במלגזה מוסמכים להפעיל כל אחד מן הסוגים ולכן חשוב שמפעיל מלגזה יכיר ויהיה מודע לתכונות המאפיינות כל אחד, יתרונותיהם וחסרונותיהם היחסיים.
המלגזות החשמליות הינן הסוג המודרני יותר. המלגזות הראשונות היו מכונות אשר הונעו מכוח מנועי בעירה פנימית. על ההתפתחות היסטורית של המלגזה ניתן לקרוא במאמר "מלגזה – מאפיינים, היסטוריה ועוד". עם החידושים הטכנולוגיים אשר אפשרו אספקת די כוח באמצעות מנועים חשמליים אשר גודלם ומשקלם מתאים לשמש במכונה ניידת כגון מלגזה החלו מלגזות חשמליות להופיע.
תחילה היו מלגזות חשמליות מכונות ששימשו להובלת מטענים במשקל קטן יחסית למרחקים קטנים. מפעיל המלגזה צעד לידה ולא נהג בה כבמלגזה "רגילה". גם כיום ניתן עדיין למצוא טיפוס כזה של מלגזה.
למלגזות חשמליות כיום מראה שאינו שונה מהותית משל מלגזה בעלת מנוע דיזל. החזקות מביניהן מסוגלות להוביל מטענים במשקל של עד כשלושה טון.
הן מלגזה המונעת במנוע דיזל והן מלגזה חשמלית משתמשות במערכות הידראוליות (המשתמשות בלחץ שמן,משאבות שמן, בוכנות ושסתומים) לשם הרמה והזזה של מטענים באמצעות המזלג. הבקרה על תנועות המזלג מבוצעת באמצעות ידיות הפעלה. הסידור של ידיות אלה זהה כך שמפעיל הרגיל לעבוד במלגזה מסוג אחד יכול בקלות להפעיל את מנגנוני המזלג עצמו גם בסוג השני.
ההבדל העיקרי בין שני סוגי המלגזות הוא כמובן מקור הכוח. במלגזה בעלת מנוע בעירה פנימית תנועת המכונה כולה נעשית באמצעות תמסורת בדומה לרכב, הכוח למערכת הרמת המטענים (המזלג) נובע ממשאבות שמן הידראולי המונעות אף הן מכוח מכני המסופק ממנוע המלגזה. מלגזה חשמלית זזה מכוח מנועים חשמליים (בדרך כלל מנוע נפרד לכל אחד מן הגלגלים המשמשים להנעה). תנועת המזלג מתאפשרת, בדומה למלגזה בעלת מנוע דיזל, מכוח משאבה הידראולית אלה שכאן מונעת המשאבה חשמלית ובנפרד לגמרי ממנועי הסעת המכונה.
מלגזת דיזל הינה קשה יותר לנהיגה, היא מסוגלת לנסיעות ארוכות יותר במהירויות מעט גבוהות משל מלגזה חשמלית. מקובל לחשוב שמלגזות דיזל הינן עמידות יותר לאורך זמן. מלגזות חשמליות הינן פשוטות יותר להפעלה. מקובל כי הן מיועדות לעבודות קלות יותר והנעה למרחקים קטנים יותר. מבחינת תחזוקה נראה שהן מתקלקלות פחות אך בנויות לשמש בסך הכול פחות שנים.
מלגזות בעלת מנועי בעירה פנימית, בוודאי הדגמים הגדולים יותר, מצוידות לעיתים קרובות בגלגלים המנופחים באוויר או במים (בדומה לגלגלי דגמים מסוימים של טרקטורים) בעוד גלגלי מלגזות חשמליות הם ברוב רובם של המקרים עשויים גומי מלא. עובדה זו מקנה למלגזות דיזל עבירות מעט טובה יותר מבחינת תנועה על משטחי אדמה, מכשולים קטנים וכו'. גלגליהן של מלגזות דיזל נוטים להיות גדולים יותר, פרמטר נוסף המשפר את עבירותן.
פרי פיתוחים חדשים הם מלגזות בעלות מנוע בעירה פנימית המניעים מחולל זרם (גנרטור) המייצר כוח חשמלי להנעת מנועים חשמליים המשמשים לתנועת המלגזה והפעלת משאבות הידראוליות להנעת המזלג. מלגזות חשמליות הן זולות יותר ולכן תועדפנה במקרים בהם ניתן להסתפק בהן. במקומות בהם עומס העבודה גבוה יופעלו מלגזות דיזל. שיקול נוסף הוא הגישה לחשמל לשם טעינת מצבריה של מלגזה חשמלית וכן עלויות חשמל לעומת דלק.
מבחינת בעלי רשיון מלגזה, הרישיון תקף לכל הסוגים. כדאי לקחת בחשבון כי למי שרגיל להפעיל מלגזת דיזל יהיה קל יותר לעבור למלגזה חשמלית לעומת במצב ההפוך.